I del nummer 2 af vores dybdegående guide til starten på dit 3D-printer eventyr. Vil vi gå mere i dybden med, hvad det er for nogen overvejelser, man skal gøre sig, før man køber sin første 3D-printer.
At eje en 3D-printer handler ikke kun om at få adgang til et nyt værktøj, men også om at blive en del af et fællesskab af entusiaster, der deler deres passion og viden. Uanset om du er interesseret i at købe din første printer eller finde den bedste pris, er der masser af ressourcer og fællesskaber til at støtte dig på din rejse ind i verdenen af 3D-printning, og du er nok interesseret i at komme hurtigst muligt i gang. Dog vil jeg bremse dig lidt og bede dig om at tage disse helt basale ting ind i dine overvejelser, før du køber en 3D-printer til hjemmet eller til arbejdet.
De forskellige typer af 3D-printere
3D-printing er en måde at lave fysiske objekter i 3D på ved hjælp af avanceret teknologi. Der findes forskellige typer af 3D-printere, der hver bruger deres eget sæt af metoder. De inkluderer ting som Stereolithography (SLA), Digital Light Processing (DLP), Selective Laser Sintering (SLS), og andre. Men den mest almindelige type 3D-printer, som folk bruger derhjemme og som hobby, er kaldet Fused Deposition Modeling (FDM). Den bruger plastiktråde, der smelter og danner lag for at opbygge det ønskede objekt. Så når du hører om 3D-printere, er det sandsynligvis en FDM-printer, folk taler om, især når det handler om hobbybrug.
Hvad koster en 3D-printer?
Nybegynder:
For dem, der er nye inden for 3D-printning og primært ønsker at eksperimentere derhjemme, kan priserne på 3D-printere variere fra omkring 1.000 til 15.000 kroner. Disse printere tilbyder grundlæggende funktioner og er velegnede til at udforske teknologien.
Professionel:
Hvis du har brug for en 3D-printer til professionelt brug i virksomheder eller til mere avancerede projekter derhjemme, kan prisen være lidt højere. Du kan forvente at finde printere i prisklassen fra omkring 15.000 til 100.000 kroner. Disse printere tilbyder typisk mere avancerede funktioner og bedre kvalitet.
Ultra Professionel:
Til store virksomheder eller professionelle, der kræver den absolutte topkvalitet og funktionalitet, kan prisen på 3D-printere nå op på flere hundrede tusinde kroner, ja endda op til millionen. Disse printere er designet til industrielle applikationer og tilbyder avancerede funktioner såsom høj hastighed, præcision og større printkapacitet
Hvilke materialer skal man så 3D-printe med?
Hvad er de forskellige typer af 3D-printerfilamenter? Hvornår skal du bruge dem? Hver type filament har unikke egenskaber, og valg af det passende filament kan gøre en stor forskel for kvaliteten af dine udskrifter.
PLA
Til begyndere inden for 3D-printning anbefales det ikke at skifte til andre typer materialer, før du er fortrolig med PLA.
- Ideel til begyndere.
- Let at printe.
- Miljøvenligt.
- Lav printtemperatur.
ABS
Acrylonitril butadienstyren (ABS) er ikke så udbredt som PLA til daglig 3D-printning, tilbyder det alligevel materialeegenskaber, der er moderat overlegne i forhold til PLA. ABS har en tendens til at krympe uden en opvarmet printplade og kræver bedre klæbemiddel til printpladen. Selvom ABS ikke er særlig hygroskopisk, er det stadig vigtigt at beskytte det mod fugt. Dette gør ABS lidt mere udfordrende at arbejde med sammenlignet med PLA, krævende en højere grad af dygtighed og viden for at opnå gode printresultater.
- Stærkere end PLA.
- Lidt sværere at printe.
- Kræver en opvarmet printplade.
- Har tendens til at krympe.
PETG
PETG er et andet fantastisk filament til begyndere. Det er også nemt at printe, men viser egenskaber, der ligner ABS, et mere mellemniveau materiale. Det har ABS’ varmebestandige egenskaber uden giftige dampe og kan slibes meget ligesom PLA. De fleste FDM-printere, der kan printe PLA, kan også printe PETG, selvom det kræver lidt mere indsats at få det rigtigt, især filamentplejen. Det er vigtigt at holde PETG væk fra fugt, da det kan absorbere fugt og give lavere printkvalitet.
- Let at printe.
- Lignende egenskaber som ABS.
- Undgår giftige dampe.
- Kræver beskyttelse mod fugt.
Inden du køber din første 3D-printer, er der altså flere vigtige overvejelser at gøre. Det starter med at vælge den rette type printer, som ofte er en Fused Deposition Modeling (FDM) printer til hjemmebrug og hobbyprojekter. Prisen på en 3D-printer varierer afhængigt af dine behov, fra omkring 1.000 til flere hundredtusinde kroner for professionelle og industrielle printere. Når det kommer til filamentvalg, er PLA ideel for begyndere, mens ABS og PETG tilbyder forskellige egenskaber og udfordringer. Uanset hvilken retning du vælger, er det vigtigt at huske at blive en del af det voksende 3D-printerfællesskab, hvor du kan dele viden og erfaringer med andre entusiaster.
Hvis du ikke selv har lyst til at 3D-printe, men allerede har STL filer du gerne vil have printet, kan du hente tilbud på 3D-printning her